Fiskulturom protiv demencije - Dom za stare Lion

Prilikom nege starih osoba, u brojnim staračkim domovima jedan od osnovnih problema sa kojima se osoblje suočava jesu pacijenti koji boluju od Alchajmerove bolesti. Istraživaći se ubrzano trude da pronađu uspešan lek za odlaganje tih bolesti. Međutim, mala promena životnog stila pokazuje obećavajuće rezultate u odlaganju Alchajmera.

– Trenutno ne postoji lek za Alchajmerovu bolest. Naučnici ispituju veliki broj mogućnosti, od identifikovanja bolesti putem testa krvi i kože ili tretmana novim lekovima koji obećavaju – piše časopis „Nejčer„.

Ipak, jedan tim istraživača kaže da umereno vežbanje tri puta sedmično može da pomogne. Tako je 170 muškaraca i žena starosti preko 50 godina učestvovalo u istraživanju koje je organizovao Univerzitet zapadne Australije. Svi su rekli da imaju probleme sa memorijom, ali da im nije ustanovljena dijagnoza demencije.

Grupa je podeljena, jedan deo je vežbao, drugima je dat materijal za čitanje o gubitku pamćenja, ali od njih se nije tražilo da učestvuju u fizičkim aktivnostima.

Psihijatar Nikol Lautensleger predvodila je istraživanje. „Fizičke aktivnosti imaju efekta. Tako su oni koji su imali program vežbanja imali bolje pamćenje i bolju spoznaju na kraju intervencije posle šest meseci„- kaže Nikol.

Studija je objavljenja u Analima američkog medicinskog udruženja. Ona je pokazala da su stariji ljudi koji su povećali nivo fizičke aktivnosti, imali bolje rezultate na testovima za kognitivno razmišljanje. Njihov nivo pamćenja i dalje je bio viši nakon što je istraživanje završeno.

U svakom slučaju, istraživači nisu ustanovili zašto se pamćenje poboljšava vežbanjem. Doktorka Lautensleger misli da bi rezultati ipak trebalo da pomognu lekarima da modifikuju svoje savete za starije pacijente.

To znači da bi trebalo da razmotrimo šta preporučujemo starijim ljudima kada nas pitaju kakva vrsta zdravog životnog stila im je potrebna da bi zaštitili mozak„- smatra ona.

Istraživači kažu da običnom šetnjom ili uključivanjem drugih vrsta fizičke aktivnosti u svoju dnevnu rutinu, možete da pomognete poboljšanju vašeg pamćenja i da doprinesete da se osećate mnogo bolje.